Tandvriendelijk eten en drinken

Tandvriendelijk eten!

Om goed te kunnen eten hebben we een gezond gebit nodig. 2x per dag poetsen en regelmatig op controle bij de tandarts helpt ons het gebit gezond te houden. Kinderen kunnen deelnemen aan het Gewoon-Gaaf-Project bij een participerende tandarts. Het doel van dit project is de 18-jarige leeftijd te behalen met een gaaf gebit. Ook tandartsen die niet meewerken aan dit project kunnen voor kinderen extra preventie inzetten. Vraag er na bij uw eigen tandarts.

Wat kun je naast een goede mondhygiëne nog meer doen voor het gebit? Het antwoord hierop is tandvriendelijk eten.

Aandachtspunten bij tandvriendelijk eten en drinken zijn:
 • Niet meer dan 6 a 7 eetmomenten op een dag. Tijdens het eten ontstaat er een zuur in de mond die tijdelijk het tandglazuur verzwakt. Geef het glazuur rust om te herstellen en laat je kind niet de hele dag door eten. Drie hoofdmaaltijden en 2 a 3 tussendoortjes is de max.
 • Let op het suikergebruik tussen de maaltijden door.
 • Een uur voor het tandenpoetsen geen zure producten eten of drinken. Zure producten maken het tandglazuur zwakker. Je poetst het tandglazuur er als het ware af.
 • Geen voeding of dranken nuttigen na de laatste poetsbeurt.
 • Geen voeding of drank mee naar bed nemen.
 • Geef tussendoor liever tandvriendelijke knabbels als: groenteknabbels, kaasblokjes, noten, vers fruit, suikervrije kauwgom. Kauwgom met xylitol helpt actief de zuurgraad in de mond te neutraliseren.
 • Beperk zoetmiddelen als honing, siroop en suiker. Laat je kind niet wennen aan een zoete smaak. Geef daarom ook geen lightproducten.
 • Leer je kind goed te kauwen tijdens de maaltijd, dat verhoogd de speekselproductie wat beschermend werkt voor het gebit.
 • De beste drankjes voor je kind zijn: water, ongezoete thee, melk en karnemelk.

Wil je toch af en toe eens een snoepje delen of een frisdrank schenken. Dat mag best, maar laat het wel een uitzondering zijn. Geef dit snoepje of drankje dan het liefste in een van de reguliere eet- of drinkmomenten van de dag.

Tandglazuur heeft maar 1 zwakte.

Het tandglazuur is heel sterk. Het kan alleen niet tegen zuur. Zuur in de mond ontstaat op twee manieren:

 • Door het eten van suikers. Suikers worden in de mond al deels omgezet in zuren en blijven achter in een laagje plak. Wie niet goed poetst geeft het zuur in de plak kans om het tandglazuur aan te tasten. Er ontstaat dan een gaatje
 • Door zure producten. Zure producten werken rechtstreeks in op het tandglazuur. Het tandglazuur wordt dunner en dunner, totdat het tandbeen bloot komt te liggen. De tand is dan niet meer beschermd en wordt gevoeliger.
Happy tooth

Het Happy Tooth keurmerk is er voor producten die als tandvriendelijk worden aangemerkt. Deze producten veroorzaken geen gaatjes en tanderosie. De zuurgraad in de mond mag niet onder de 5,7 komen. Als een product daaraan voldoet, kan het een licentie kopen. Het logo is zichtbaar op de verpakking.


Een kind dat van jongs af aan geleerd wordt een goede mondhygiene te hebben en tandvriendelijk te eten heeft zijn leven lang een prachtig instrument in handen....uhh in zijn mond, namelijk een gezond gebit.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.